Lél, az idegen

Borító típusa:
keménytábla
Oldalszám:
384
Kiadás éve:
2018
Súly:
200 gr
Státusz:
Raktáron
4.850 Ft 2.425 Ft
+
-

Termékleírás

A ravatalon Atilla fakoporsóban feküdt, de mellette – néhány lépésre – volt egy szépen megmunkált vaskoporsó lezárva. A hozzátartozók kérdésére – hogy ez miért van itt – Detre válaszolt:
– Ez egy – latinul ferculumnak nevezett – koporsó, mely tulajdonképpen hármas tagozású: arany-, ezüst- és kívül vaskoporsó. Úgy ondolom, a világ ura megérdemli ezt a különleges bánásmódot. Mikor a gyászolók kivonultak a hatalmas épületből, az ott látottak elismerő felhördülést váltottak ki belőlük. Ugyanis hat gyönyörű, hollófekete paripa húzta halottas hintó várta a hun királyt. A lovak fekete lepellel voltak bevonva, a hám alatt kifejezetten a ló hátára szabott anyaggal. A gyászhintóhoz gyönyörűen megmunkált gyász lószerszám tartozott, a lovak fején nagy fekete bóbitával, néhol fehér sujtással. Az épületből a koporsót – a hun-szkíta szokásnak megfelelően – lábbal menetirány szerint hozták ki. A magyarázata ennek az, hogy a halott így nem lesz hazajáró. A hun királyt a szokásoknak egfelelően kelet–nyugati irányban temették el, mégpedig arccal keletre azért, mert a hunok és a szkíták halottaikat szimbolikusan és mágikusan is a felkelő nappal szerették volna összekapcsolni. A sírba Atilla lovát is eltemették, mivel azt fel kellett áldozni, más nem ülhetett rá többé. Az állathoz való kötődés mellett az is közrejátszott ebben, hogy az állat a túlvilágon is szolgálja a gazdáját.
Csak négy ember tudott arról, hogy a hunok királyának két temetése lesz. Egy nagy pompával történő látszattemetés és egy valódi, ahol ötven-ötven katona vesz részt és a beavatott négy ember. A Pannónia keleti határát jelentő nagy folyó felső kanyarulatánál, az erdő közepén található egy fennsík. Itt van a világ szíve, van olyan ember – megfelelő állapotban –, aki hallja a Föld szívdobbanásait. Ide fogják Atillát és Ildikót eltemetni.
 

További ajánlatunk

Ragadozók könyve

Halmágyi Takács István

6.990 Ft4.200 Ft
Szerelmem Afrika

Gyimesi György

7.499 Ft3.700 Ft
Vadnyugati vadászpuskák

Kovács László

3.100 Ft
A vadon vándora

Kovács Zsolt

6.760 Ft